oogziektenOogzorgGoed voor ogen 

OOGZORG

 

Branderige, jeukende en tranende ogen!

Klieren van Meiboom

In de oogleden bevinden zich naast de wimpers ook een aantal talgklieren:

de klieren van Meiboom. De openingen van deze talgklieren bevinden zich in de rand van

het ooglid achter de wimpers. Telkens wanneer we knipperen produceren de klieren een

olieachtige stof die in het traanvocht terecht komt, Wanneer de talgklieren niet goed werken, leidt dit tot slecht traanvocht.

Dit traanvocht is zeer belangrijk voor de bescherming en voeding van het oog, tevens draagt het bij aan stabiel zicht. Is het traanvocht verstoord, dan kan dit leiden tot een gevoel van ‘droge ogen’.

 

 

 

 

 

 

                          

open klieren van Meiboom                                              verstopte klieren van Meiboom    

Klachten

Meibomitis is de ontsteking van de klieren van Meiboom. De randen van de oogleden zijn

dan rood en licht gezwollen. Soms zijn er tussen de wimpers ook schilfertjes/korstjes te zien (blepharitis). De talgklieren zijn dan verstopt. De klachten van Meibomitis kunnen zijn: irritatie, het gevoel alsof er zandkorrels in het oog zitten, tranende en/of vermoeide ogen, milde lichtschuwheid en wazig zien. De klachten zijn vaak chronisch, maar vrijwel altijd onschuldig.

Behandeling

 

De behandeling is er op gericht om de ooglidranden zo schoon mogelijk te houden en de hoeveelheid bacteriën op de ooglidrand te verminderen. De oogleden moeten één tot tweemaal per dag gereinigd worden om verslechtering te voorkomen.

Volg onderstaande stappen voor een optimale ooglidreiniging:

  • Was je handen voor een schone en hygiënische start. Leg gedurende 5 - 10 minuten warme kompressen op de oogleden. Door de warmte zullen de bloedvaten verwijden, de bloedcirculatie versnelt en wordt de kans op genezing vergroot. De warmte helpt tevens de verstopte talgkliertjes te openen.                                                                                                                                                                      
  • De talg wordt na enige tijd vloeibaar. Door massage van het ooglid, wordt de talg uit de verstopte klieren geperst. Plaats uw vinger tijdens de massage evenwijdig langs de ooglidrand en oefen zachtjes druk uit. Bij massage van het onderste ooglid, kijkt u naar boven, bij het bovenste ooglid naar beneden.                                                                                                                                               
  • Dagelijkse hygiëne van het ooglid is belangrijk. Door de oogleden schoon te houden, worden korstjes voorkomen. Aanbevolen wordt de oogleden ’s ochtends en/of ’s avonds te reinigen. Voor het reinigen gebruikt u een reinigingsdoekje.                                                                                                                                        
  • Leg het reinigingsdoekje op de oogleden en laat dit enkele seconden inwerken. Wrijf eerst zachtjes over de onderste ooglidrand, vanaf de buitenkant naar de binnenkant. Herhaal dit bij de bovenste ooglidrand. Wrijf zachtjes, zodat het niet gaat irriteren en zorg dat de ooglidranden schoon worden. Spoel uw ogen niet na met water.                                                                                                                               
  • Houd er rekening mee, dat de klachten in het begin van de behandeling kunnen toenemen. Dit komt door het vrijkomen van de vastzittende talg.                                                                                                                                                                                       
  • Maak de ooglidranden regelmatig schoon, ook wanneer de ontsteking c.q. verstopping verdwenen is. Om klachtenvrij te blijven, is het raadzaam de oogleden 2x per week te reinigen.                                                                                                                                        
  • Reinigingsprodukten zijn o.a. doekjes: Blepha Plus, Blephaclean en supranettes. Kompressen:  Eye Doctor, Blephasteam,  Eyecure en TheraPearl Eye-mask.  

 

 

 

 


 
 
"));